preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mitnica

Login

       

       

           

 

 

Tražilica
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 2. 2. 2011.

Ukupno: 1017072
Ovaj mjesec: 390
Ovaj tjedan: 33
Danas: 19
Arhiva dokumenata
Razgovor sa župnikom Ivicom Jagodićem

1.Otkada nakon Domovinskog rata djeluje naša župa?

S povratkom prvih Vukovaraca, dolaze franjevci. Prvo su se počeli vraćati iz Zagreba, a zatim i iz drugih dijelova Hrvatske. Nakon povratka prvo smo bili u samostanu na Olajnici. Kad se crkva počela čistiti i obnavljati, mise su se za to vrijeme održavale u baraci. Prva misa je održana za Božić 1998. kada crkva jos nije bila u potpunosti obnovljena pa su ljudi za vrijeme mise stajali s kišobranima dok je snijeg padao. Bio je to vrlo dirljiv trenutak koji čovjeku uvijek ostane u sjećanju. Od tada pa sve do danas možemo reći da crkva diše “Punim Plućima”.

2.Koje aktivnosti i zajednice postoje u našoj župi?

U našoj župi postoje aktivnosti za sve: od najmlađih pa do najstarijih. Dječje aktivnosti su ministranti, glasnici Sv. Bone, kreativna, plesna, likovna, mali čitači. Za mlade tu je Frama i zbor mladih, a postoji i obiteljska zajednica u kojoj su uključeni i djeca i odrasli. Za odrasle tu su zbor Sv. Cecilije, molitvena i biblijska skupina, karitativna, informatička, katekumenska i dr. U župi postoji i zajednica Vjera i Svjetlo u kojoj su osobe s posebnim potrebama, njihovi roditelji i prijatelji.

3.Tko vam pomaže u organiziranju aktivnosti?

Župnik je glavni u organiziranju, no župniku pomažu kapelani i časne sestre. Ali, pomažu nam i vjeroučitelji te naši suradnici, voditelji župskih skupina. Tu je i župsko pastoralno vijeće koje odlučuje o župi.

4.U što je uključen veći broj djece: u župski vjeronauk ili župske aktivnosti?

Djeca župski vjeronauk smatraju kao obavezu pa zato više vole župske aktivnosti I veći broj djece ide na župske aktivnosti. U aktivnostima djeca mogu pronaći sebe, npr. ako netko ima dara za crtanje upisat će se u likovnu radionicu itd.

5.Sudjeluju li i roditelji zajedno s djecom u župskim aktivnostima?

Da, naravno. Roditelji na različite načine sudjeluju u župskim aktivnostima. Mnogo je obitelji uključeno u obiteljsku zajednicu u kojoj i roditelji i djeca zajedno se druže i mole. Roditelji pomažu i u prijevozu djece te sudjeluju u župskim aktivnostima kao voditelji skupine.

6.Koju biste župsku aktivnost predložili nama mladima?

Mladima bih predložio zbor mladih. U njega se može upisati veću sedmom razredu osnovne škole, a u njemu ima i srednjoškolaca i onih starijih. Predložio bih, naravno, Framu.

Frama je zajednica mladih koja nije samo zajednica nego je ona mladima kao druga obiteljima. Mladi se zajedno mole i razmišljaju o nekim vjerskim temama, idu na izlete, rade u župi i crkvi.

7.Mislite li da su učenici naše škole dovoljno uključeni u župske aktivnosti?

Da, svakako. U našoj župi ima učenika iz svih vukovarskih škola, ali najveći broj djece koja su uključena u župske aktivnosti jesu djeca s Mitnice.

 

Napravila:                                                                    Ena Mor 8.a

preskoči na navigaciju