Datum objave: 18. listopada 2024.
Kategorija: Naslovnica

Treći Dan Erasmusa – Dan kruha

Srijeda, 16. listopada 2024. bila je najzabavniji dio obilježavanja Dana Erasmusa u našoj školi.

Obilježen je Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje tako što su paralelni razredni odjeli su dobili zadatak hranom i plakatom predstaviti jednu zemlju Europske unije. Plakat je trebao sadržavati kartu Europe s jasno označenom zemljom koju predstavljaju i fotografije ili crteže tradicijske hrane odabrane zemlje. Predstavljači svakoga razrednog odjela su trebali kratko opisati zemlju koju predstavljaju i njihovu tradiciju obilježavanja Dana kruha te naučiti nazive prikazanih proizvoda na jeziku zemlje koju predstavljaju. Učenici 1. a i 1. b razreda su predstavili Španjolsku gastronomiju i naveli brojne zanimljivosti o toj zemlji. Učenici 2. a i 2. b razreda su predstavili Njemačku, na njihovom štandu je bilo puno njemačke tradicionalne hrane koju su pripremile vrijedne ruke mama i baka, ali i učiteljice Helena i Jasna. Mogle su se kušati: palačinke od krumpira, slatke lepinje, štrudla, okruglice od krumpira i kraljica njemačkih torti: Schwarzwaldska torta. Učenici 3. a i 3. b razreda su proučavali Austriju. Na njihovom je stolu također bilo puno slastica: okruglice s marelicama, austrijske krafne, vanillin kiflice, savijača od jabuka i ukusna Sacher torta. Učenici 4. a razreda su predstavili Grčku. Na njihovom stolu našao se tzatziki umak, grčka baklava, grčki kruh i pogačice te nezaobilazni dio grčke gastronomije: masline, sir, grožđe i orašasti plodovi, a okrijepili su se limunadom. Učenici 4. b razreda upoznali su nas s načinom izrade najpoznatije talijanske tjestenine te kako je ta tjestenina dobila ime i na talijanskom pozvali sve nazočne da kušaju njihovu hranu. Petaši su predstavili Belgiju, zemlju vafli, pomfrita, čokolade i piva. Predstavljačice su se jako potrudile pa su naučile nazive svih jela koja su izložena na štandu na njemačkom, nizozemskom I francuskom jeziku jer se u Belgiji govori upravo tim trima jezicima. Šestaši su predstavili Mađarsku pa su se na njihovom stolu našle langošice, somlo okruglice, slatki kruh, turo rudi i doboš torta. Svima su na mađarskom poželjeli dobro jutro i dobar dan. Sedmaši su predstavili Francusku, kolijevku poznatih specijaliteta, ali i običnih, svakodnevnih jela kao što su: mljeveno meso, pire krumpir, senf, majoneza. S njihovog štanda mogli su se kušati: kolačići madeleine, kroasani, ekleri i crepe (francuske palačinke). Osmaši su predstavili našu domovinu, Republiku Hrvatsku. Osmi a je predstavio tradicionalna slana, a osmi b slatka jela. Na njihovom štandu bilo je: čvaraka, kobasica, krpica sa zeljem, kiflica, orehnjača, makovnjača i domaćih bajadera. Na svome panou su izložili zidnjake – rukom izvezene kuhinjske krpe koje su domaćice nekada davno vješale iznad štednjaka. Izradili su i okvir za slike ukrašen hrvatskim licitarima. Svi koji su željeli mogli su dobiti razglednicu uz natpis: Pozdrav iz Hrvatske! Nakon predstavljanja slijedila je degustacija izložene hrane. Učenici su se zabavili, ali su puno toga i naučili. Našoj svečanosti nazočila je predstavnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Grada Vukovara Kristina Božić Živanović, novinarka Hrvatskog radija Vukovar Valerija Lozančić i brojni roditelji, djedovi i bake naših učenika.

Marta Franić, Marta Milas i Majda Kalozi, učenice 6. b razreda

#erasmus#erasmusdays#erasmusdani#erasmusinkluzija

/*** Collapse the mobile menu - WPress Doctor ****/ Skip to content