Ove godine smo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje proslavili na malo drugačiji način.
Naša škola sudjelovala je u Erasmus + projektu proteklu godinu dana. Kako se u tjednu od 14.-19. listopada obilježavaju Erasmus dani, odlučili smo na razini cijele škole povezati Erasmus dane s Danima kruha i obilježiti ih zajedno.
Tako smo i mi u našoj maloj PŠ Sotin obilježili ta dva događaja u petak 18. listopada 2024.
Zadatak je bio da svaki razred odabere jednu europsku državu i predstavi hranu koja je u njoj tradicionalna.
Učiteljica Ružica Paić je s 1. i 2. razredom predstavila Mađarsku. Osim što su naučili nešto o mađarskoj kulturi i tradicionalnim jelima, učenici su imali priliku izraditi tradicionalno mađarsko jelo – Bundas kenyer. Također su otpjevali prigodnu pjesmicu o pekaru i otplesali tradicionalni ples – Čardaš.
Učiteljica Tanja Maljevac je s učenicima 3. i 4. razreda predstavila Slovačku. Uz upoznavanje slovačke kulture i hrane, učenici su imali priliku obući slovačku tradicionalnu nošnju, te zaplesati i zapjevati slovačke pjesme. Također su izradili i tradicionalno jelo – Opekance.
Učiteljica Jelica Barišić je sa svim učenicima (od 1. do 4. razreda) predstavila tradicionalna jela engleske kuhinje. Posebno smo se pozabavili engleskim doručkom (English breakfast) koji je poznat u cijelome svijetu. Naučili smo i kako se ta jela zovu na engleskome jeziku. Usporedili smo razlike i sličnosti između nas i Engleza, te smo zajednički ukrasili pano.
Naravno, nismo zaboravili ni našu domovinu. Učiteljica Edita Horvat se u produženom boravku prisjetila našeg tradicionalnog jela – Kalupaša, koji su u narodu poznati i kao Bakin kolač. Učenici su izradili ukusne Kalupaše te su imali priliku vidjeti kako je izgledao stari „uređaj” za izradu Kalupaša.
Naše veselje i prezentaciju uveličali su roditelji i rodbina naših učenika, te su i oni imali priliku kušati sva ukusna jela koja smo priredili.
Mislim da nije potrebno ni reći kako smo se najeli, zar ne?
Jellica Brišić, prof. mentor