2019-11-02 17:18:16

Učimo o poduzetništvu!

Projekt  „Sinergija održivog razvoja i poduzetničke aktivnosti u školskim klupama“, kojega sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, a glavni nositelj projekta je Centar za edukaciju i savjetovanje Sunce, u našoj školi nastavlja se i ove školske godine.

U ponedjeljak, 28. listopada učenici 7.a, 7.b i 8. b razreda su, pod vodstvom voditelja odjela rada s mladima iz PRONI centra, Karoline Šoš Živanović i Gorana Jelenića, održali jednosatnu raspravu pod nazivom „Utječe li prodaja određenih proizvoda negativno na djecu“, čime je završen 1. ciklus radionica „Mali društveno odgovoran poduzetnik krije se u meni“.

Kratki osvrt i rezultate rasprave dao je voditelj Goran Jelenić:

„U okviru radionice, učenici su upoznati s općenitim pojmom rasprave i ciljevima koji se žele postići organizacijom iste, na koji način se priprema i provodi rasprava, te što predstavlja i koja je uloga afirmacijske i negacijske skupine. Nakon uvodnog dijela, učenici su podijeljeni u skupine te su u istima raspravljali i donijeli zajedničke zaključke o temi ”Kupnja jeftine odjeće dobra je za društvo”, a potom jedni drugima iznosili svoje zaključke te komentirali i argumentirali iznesene činjenice s kojima se ne slažu.“

Ove školske godine naši učenici će se uključiti u drugi ciklus radionica na temu “Što je to održivi razvoj za moju poslovnu ideju”. U sklopu četiri radionice (svaka u trajanju od 45 minuta) učenici će se upoznati s proizvodnim procesom, osnovama marketinga i financija za početnike, te bontonom u poslovnoj komunikaciji i to tako što će ih usvajati kroz iskustveno učenje, na njima poznatim proizvodima. Na ovakav način učenici će upoznati cijeli proizvodni proces i raditi na brendiranju proizvoda.

Drugi ciklus započeli smo trosatnom radionicom, održanom 30. listopada u holu naše škole. Učenici i njihovi učitelji dobili su naputak da za aktivnosti koje će se odvijati tijekom radionice od kuće donesu:  plastične boce - od sokova, vode, šampona, sapuna, kanistre, velike i male, kartonske kutije - od žitarica, namještaja, cipela, karton od jaja, kutije od keksa..., tkanine - od stare poderane odjeće,  stare poderane čarape, kao i razne sitnice - stare ili potrgane stvari, od igračaka i figurica do starih flomastera koji više ne rade, slamke, štapiće od sladoleda, plutene čepove, kvačice, gumbe, štapiće od ražnjića, čepove boca, poklopce...

Nositelj projekta Centar za edukaciju i savjetovanje Sunce, uz organizaciju PRONI centra (voditelj Goran  Jelenić i i pripravnica Nevena Oreščanin), i vodstvo produkt dizajnerice Ane Armano Linta iz Zagreba, održali su radionicu na kojoj su učenici od donesenog materijala osmisliti i napraviti novi funkcionalni proizvod. Učenici su, podijeljeni u skupine, morali udahnuti nov život starim, uporabljenim predmetima. Zadatak svake skupine bio je: osmisliti nekoliko novih predmeta, nacrtati ih, napisati od čega se izrađuju i izraditi ih. Učenici su bili jako kreativni, izradili su puno novih predmeta različite namjene. U završnom dijelu radionice svaka je skupina predstavila svoje proizvode.

Proizvodi nastali od održivih materijala, koje su naši učenici osmislili, izradili i predstavili u školi,  javnosti će biti predstavljeni  29.11. (dan prije obilježavanja Svjetskog dana bez kupnje), u Gradskoj knjižnici Vukovar (odjelu za mlade Spajalica). O točnom terminu bit ćemo obaviješteni naknadno.

Nadamo se da ćete naći vremena, doći pogledati radove naših učenika i na taj ih način podržati u njihovoj želji za poduzetničkom aktivnošću  u sinergiji s održivim razvojem.

Koordinatorica projekta za OŠ Mitnica, Edita Lukačević


Sedma osnovna škola Vukovar